Povijesna Hrvatska

Hrvatska još uvijek nije svjetski poznata. Oni koji su i čuli za nju, vjerojatno je ne bi znali naći na karti svijeta. No, Hrvatska je zaista prepuna magičnih mjesta. Dopustite mi da vas odvedem na putovanje kroz ovaj mali djelić raja na zemlji. U slučaju da planirate 'road - trip' kroz Hrvatsku predlažem da pratite moju rutu od sjevera do juga zemlje. Ako stižete avionom ili ste samo u prolazu, pokušajte vidjeti barem neka od ovih mjesta...
1. Varaždin
Smješten na sjeveru Hrvatske, ovaj lijepi grad oduševit će vas svojom baroknom arhitekturom, prekrasnim dvorcem u Starom gradu i festivalima kao što su Špancirfest (kraj kolovoza – početak rujna) i Varaždinske barokne večeri (kraj rujna – početak listopada).
2. Zagreb
Glavni grad Hrvatske nalazi se na rijeci Savi, a u podnožju planine Medvednice. Prepoznatljiv po austrougarskoj arhitekturi, mnoštvu parkova i šarmantnih ulica, uspijeva privući turiste iz cijelog svijeta. S obzirom da je glavni i najveći grad u Hrvatskoj, predlažem da ovdje provedete više od jednog dana, i dopustite si zaljubljivanje u njegov povijesni Gornji grad, raznobojni donji grad i opuštenu kulturu sjedenja u kafićima i restoranima. Iznajmljivanje bicikla mogla bi biti dobra ideja, jer većinu znamenitosti možete obići pedalirajući.
3. Osijek
Ako ste krenuli na istok i želite istražiti Slavoniju (istočni dio Hrvatske), Osijek je definitivno vrijedan razgledavanja. Barokna arhitektura, tvrđava iz 18. stoljeća i zoološki vrt oduzet će vam barem jedan dan, ali ako ste zainteresirani za istraživanje okolice, predlažem posjet Kopačkom Ritu – parku prirode koji je jedno od najatraktivnijih očuvanih močvarnih područja u Europi.
4. Rijeka
Ako ste odlučili ići južno od Zagreba i doći do obale, Rijeku definitivno morate vidjeti. Ona je glavna luka, smještena u Kvarnerskom zaljevu. Romanička, gotička, renesansna i barokna arhitektura ostavit će vas bez daha baš kao i bogati noćni život, posebice za vrijeme ljeta.
5. Motovun
Krenite zapadno od Rijeke prema Istri (najveći poluotok na Jadranskom moru), i otkrijte Motovun – mali srednjovjekovni grad smješten 270 m iznad razine mora s kućama razbacanim po cijelom brdu. Pokušajte doći ovdje za vrijeme Motovunskog filmskog festivala (kraj srpnja – početak kolovoza).
6. Rovinj
Kad ste u Istri, Rovinj je nešto što ne bi smjeli propustiti. Ovaj očaravajući mali grad natjerat će vas da se zaljubite u njegove uske ulice, romantične balkone, raznobojne kuće, male dućane i kafiće. Nakon što vas grad osvoji uputite se na neku od prekrasnih plaža u okolici.
7. Pula
Od Rovinja krenite prema jugu kako biste vidjeli čudesni rimski amfiteatar na obali grada. Tamo se održavaju mnogi koncerti i festivali (npr. Outlook festival početkom rujna).
8. Veli Lošinj
Šarmantni mali grad na otoku Lošinju – poznat ne samo kao prekrasno turističko središte, već i kao centar za aromaterapiju. 
9. Otok Rab
Nastavljajući prema jugu, dolazimo do prekrasnog Raba. Šarmantni grad Rab povezan je s Rijekom katamaranom (što olakšava dolazak na jednodnevni izlet i povratak natrag). Pokušajte biti ovdje za vrijeme Rapske fjere – trodnevnog događaja na kraju srpnja kad se grad vraća u srednji vijek. Otok Rab je i geološki park zaista nevjerojatnih prirodnih ljepota. 
10. Nacionalni park Plitvička jezera
Jedan od najstarijih nacionalnih parkova u jugoistočnoj Europi, najveći nacionalni park u Hrvatskoj, i po mom skromnom mišljenju jedno od najmagičnijih mjesta na Zemlji.