Top 10 najboljih plaža u Hrvatskoj

Kilometri razvedene hrvatske obale i otoka nude mnoge modre bisere - uvale i plaže u kojima će neki potražiti bijeg od dosade, drugi od stresa, a treći mjesto za beskonačno uživanje. Tražili mirnu plažu na kojoj se mogu opustiti i uživati u mirisu dalmatinskog bilja i borova daleko od buke, onu na kojoj će uživati u društvu i ispijati koktel u baru nekoliko metara od mora, ili s djecom graditi kule u pijesku i spuštati se niz tobogane, turisti na hrvatskim plažama mogu naći sve što požele. Plaže na jadranskoj obali većinom su šljunčane i kamene, no ponegdje se nađu i pješčane koje ljepotom konkuriraju egzotičnim tropskim uvalama.
1. Sakarun, Dugi otok Jedna od takvih je i najpoznatija plaža Dugog otoka - Sakarun. Onome tko promatra fotografije ovog komadića raja nadomak Velog rata, a nije upoznat s njenom lokacijom, pomislio bi da uživa u prizorima Mauricijusa ili Maldiva. Sitni bijeli pijesak i tirkizno čisto more odmor su za dušu i tijelo pa je razumnjivo da je mnogi proglašavaju najljepšomplažom na Jadranu
2. Stiniva, Vis Čarobna uvalica skrivena između dvije visoke kamene litice koje su međusobno udaljene samo četiri metra, Stinivu čini posebnom plažom na cijelome Jadranu. Onima koji nemaju plovilo dolazak do nje predstavlja napor jer se do uvale čija je jedna polovica tijekom cijelog dana u sjeni spušta strmom, kozjom stazom iz zaseoka Žužeca, a strmi put traje oko 25 minuta. Ipak, isplati se jer kupanje na oblucima s jedinstvenim pogledom oduzima dah.
3. Banje, Dubrovnik S pogledom na stari grad i zidine, centralna dubrovačka plaža najljepša je gradska na cijeloj obali. Kristalno čisto more s pogledom na susjedni otok Lokrum, obližnji bar u kojem mogu naručiti hladni koktel ili piće te prostrane ležaljke čine Banje popularnim turističkim odredištem. Oni kojima promatranje božanstvene povijesne jezgre Dubrovnika nije dovoljno, mogu joj se približiti iznajmljivanjem pedalina i obilaskom gradskih zidina s morske strane. 
4. Cres, Lubenice Plaža smještena podno magičnih creskih Lubenica godinama glasi za jednu od najljepših u sjevernom dijelu Jadrana. Šljunčana plaža smaragdno-safirnog mora mamac je za oko, ali i dobra lokacija za bijeg od civilizacije jer, osim što ne nudi nikakve dodatne sadržaje, zahtijeva popriličan napor za one koji se na njoj žele opuštati. 
5. Vela plaža, Baška, Krk I ova plaža spada u najljepše na Kvarneru. Šljunčano-pješčana plaža dužine čak 1800 metara nazali se u središtu Baške što je čini idealnim odredištem za obiteljski turizam. Pristupačan ulaz u more te popratni sadržaji svake godine uveseljavaju djecu, a tu je i budno oko spasilačke službe koja pazi na kupače. Onii kji se nerado miču sa svojih ručnika ovdje će doći na svoje. Nekoliko metara od mora nalaze se mnogobrojne trgovine, kafići, slastičarne i restorani pa se na Veloj plaži može boraviti od jutra do mraka. 6. Slanica, Murter Slično je i na murterskoj Slanici smještenoj uz hotel Colentum. Turisti imuni na buku i gužvu rado posjećuju predivnu pješčanu plažu na južnoj strani otoka koja je zbog plitkoće idealna za malu djecu i one koji nisu savladali plivačke tehnike. Za one kojima je sve to ''previše'' odšetat će stotinjak metara dalje do Podvrški ili se ''parkirati'' na obližnje stijene i uživati u kristalno čistom moru s predivnim pogledom na susjedne Kornate.
7. Rajska plaža i Lopar Kao i prethodne dvije, Rajska plaža poznata je pješčana uvala s pregršt sadržaja koje je čine savršenim odredištem za obiteljski turizam. Ipak, poistovjećivati Lopar samo s ovom uvalom koja posjeduje Plavu zastavu greška je jer mjesto nudi daleko više. 
8. Proizd, Vela Luka Predivne šljunčane plaže okružene mediteranskom vegetacijom nalaze se četiri nautičke milje od Vele Luke. Smještene u kamenitim uvalama i poznate po izuzetnoj kakvoći mora, ove su plaže nezaobilazno odredište svih koji za godišnji odmor odabiru otok Marka Pola. OSUNČANI DUBROVNIK Dok je nevrijeme poharalo Hrvatsku, prizori s krajnjeg juga oduzimaju dah TURISTIČKA PATROLA - VODICE 
9. Zlatni rat, Brač Najpoznatija i najrazvikanija jadranska plaža, ali s razlogom. Šljunčani rt koji se prostire na tisuću metara na južnoj strani otoka jedan je od najpoznatijih simbola hrvatskog turizma, a zbog izbočenosti i izloženosti vjetrovima, atraktivna je lokacija za daskanje na vjetru. 
10. Bijela plaža, Solaris, Šibenik Ovdje će djeca doći na svoje uz pregršt zabavnih sadržaja poput vodenih tobogana i bazena, igrališta sa spravama i minikartingom, drvenim dječjim gradom te napuhanim dvorcem i toboganom. Šljunčana bijela plaža s finim ulazom u more jedna je od nezaobilaznih obiteljskih odredišta u šibenskom arhipelagu.