SARAJEVO 3 DANA

BOSNA I HERCEGOVINA (BIH)

Bosna i Hercegovina (BiH) je država u Europi, na zapadu Balkana. Graniči s Hrvatskom, Srbijom, i Crnom Gorom.Glavni grad BIH je Sarajevo. Najveći dio teritorija BIH čine planine i visoki krš, pokriveni šumama i pašnjacima. Najviši vrh je Maglić (2386 m). Nizine se nalaze na sjeveru i na jugozapadu. U bosanskohergevoačka jezera ubrajaju se Kukavičko jezero, Boračko jezero, Modračko jezero itd. Buško jezero je najveće (umjetno) jezero u BiH, a najdulja rijeka je Bosna (koja se nalazi isključivo u BiH). Na sjeveru BiH zastupljeni su npr. lipa, javor, grab, bagrem, klen, u središnjem bukva, grab, javor, smreka, jasen itd., a u južnom dijelu postoji makija. Neum u Hercegovačko-neretvanskoj županiji je jedini izlaz na more. Klima u BiH se razlikuje: u sjevernom dijelu BiH klima je umjereno-kontinentalna, u središnjem planinska, dok je u južnom dijelu klima mediteranska. Najslabije je naseljen brdsko-planinski prostor. Sela na tom prostoru "razbacana" su po strmim padinama, a gradovi su smješteni u dolinama i zavalama. U nizinskom prostoru naseljenost je slaba zbog povremenih poplava. U Hercegovini naselja su smještena pokraj krških polja. Najveći gradovi BiH su Banja Luka, Zenica, Mostar, Sarajevo i Tuzla.

  • trajanje: 3 Dana / 2 Noci
  • Prijevoz: Autobus
  • Cijena: 570 Kn
Polasci:

SARAJEVO 3 DANA

Polazak iz: Zagreb, Visoko

SARAJEVO - DAŠAK ORIJENTA U SRCU EUROPE: je glavni i najveći grad Bosne i Hercegovine. Nalazi se na rijeci Miljacki, desnom pritoku Bosne u istočnom dijelu sarajevsko-zeničke kotline. Šire područje grada Sarajeva broji 421.289 stanovnika uključujući sve općine Sarajevske županije (kantona) Kroz grad protiče rijeka Miljacka, a u neposrednoj blizini grada je i izvorište rijeke Bosne, sa popularnim izletištem Vrelom Bosne. Oko grada su olimpijske planine: Jahorina, Bjelašnica, Igman, Treskavica i Trebević, koji su posebno tokom zimskih mjeseci omiljena izletišta turista iz cijeloga svijeta. Turistički vodić Lonely Planet svrstao je 2006. godine Sarajevo na 43 mjesto najljepših gradova svijeta. Sarajevo se može pohvaliti dobro očuvanim starim trgovačkim dijelom grada, Baščaršijom, koja je nastala u periodu osmanske vladavine. Ovaj dio grada obiluje jedinstvenim arhitektonskim ostvarenjima osmanske gradske arhitekture, među kojima su brojne potkupolne džamije, te tradicionalne forme orijentalne arhitekture poput: konaka, hanova i bezistana.

1. dan. ZAGREB, VISOKO, SARAJEVO
Polazak autobusa u 05:30 sati s Autobusnog kolodvora Zagreb, peroni 502-506. Polazak u 08:00 sati ispred hotela Zovko / pumpa Zovko na ulazu u Slavonski Brod. Vožnja prema Sarajevu uz kraća zadržavanja i odmore tijekom puta. Kraće zaustavljanje u Visokom, pogled na bosansku “Dolinu kraljeva” i njihove piramide. Dolazak u Sarajevo oko podne. Panoramski obilazak grada. Smještaj u hotel i kraći odmor. Odlazak u razgledavanje grada u pratnji vodiča: BAŠČARŠIJA, GDJE ĆEMO SE POČASTITI U NEKOJ OD BUREGDŽINICA I ĆEVAPDŽINICA, GAZI HUSREFBEGOV BEZISTAN, GAZI HUSREFBEGOVA DŽAMIJA, GRADSKA VIJEĆNICA, INAT KUĆA, KATEDRALA, KAZANDŽIJSKA ULICA, KOZIJA ĆUPRIJA, LATINSKA ĆUPRIJA (PRINCIPOV MOST), SABORNA CRKVA, SEBILJ, SVRZINA KUĆA… Noćenje.
2. dan. SARAJEVO
Doručak. Nastavak razgledavanja grada u pratnji vodiča : ŽIDOVSKO GROBLJE, GRBAVICA, POZNATI TUNEL DOBRINJA - BUTMIR (ISPOD AERODROMA)- ZA VRIJEME OKUPACIJE GRADA JEDINU VEZU SA »VANJSKIM« SVIJETOM, VRELO BOSNE... Slobodno popodne. Fakultativna večera u tradicionalnom bosanskom restoranu. Noćenje.
3. dan. SARAJEVO, JAJCE, ZAGREB
Doručak. Fakultativni odlazak na Jahorinu. Uživanje u prekrasnoj prirodi ili slobodno za šetnju i uživanje u Sarajevu. Odlazak iz Sarajeva. Dolazak u JAJCE - GRAD KAMENA, SVJETLOSTI I VODE, KRALJEVSKI GRAD, GRAD-MUZEJ POD OTVORENIM NEBOM, smješten na obalama rijeka Plive i Vrbasa. Njegov zaštitni znak, je veličanstveni - 20 metara visok vodopad (mjesto gdje se rijeka Pliva niz sedrenu stijenu obrušava u rijeku Vrbas). Vodopad ukrašava sam centar grada, što čini ovo mjesto jedinstvenim u svijetu. Vožnja prema Zagrebu uz usputna zaustavljanja i odmore tijekom puta. Dolazak u Zagreb u kasnim večernjim satima. Organizator putovanja: HR-AB-01-06049159
Minimalan broj putnika:
40
Nadoplata za jednokrevetnu sobu
40% od vrijednosti putovanja
UKLJUCENO Prijevoz autobusom visoke turističke kategorije (klima, TV,video, WC), 2 noćenje s doručkom u hotelu 3*/4* u Sarajevu, razglede prema programu, osiguranje jamčevine i osiguranje od odgovornosti, stručno vodstvo i organizaciju putovanja.

NIJE UKLJUCENO Ulaznice za pojedine objekte, fakultativna večera u tradicionalnom bosanskom restoranu s muzikom 15€, izlet na Jahorinu 5€, dodatno zdravstveno osiguranje i osiguranje od otkaza putovanja.

DOPLATE
DoplateCijena

Upit

Ime i prezime  
Email  
Telefon  
Predmet poruke  
Polazak
Poruka  

Atrakcije u blizini

Da biste mogli rezervirati morate biti registrirani! Ukoliko ste novi korisnik najprije se registrirajte pa onda prijavite!